szeptember 10. Az öngyilkosság megelőzésének világnapja

2022.09.10

Az öngyilkosság megelőzésének világnapjára pár gondolat:

Az "öngyikre" sokan hajlamosak úgy gondolni, mint fehér zubbonyban a zárt osztályról szökött emberekre, akik annyira eltévedtek az életben és egyetlen gyáva húzással véget vetnek mindennek.

Azt mondják az öngyilkosság sokszor nem más, mint egy nagy nem, ha nem merünk kis nem-eket mondani az életünkben.

Nézzük meg mi is vezethet ahhoz, hogy valaki eljusson a legnagyobb NEM-hez, amit tehet az életben történetesen, hogy NEM-et mondjon magára az életre.

Nem kell sok dolog. Régi korokban ahogy világirodalomban és történelemben is, elég volt a becsületnek a sérülése, egy nagyobb pénztartozás vagy csőd esetleg nők esetében egy nem kívánt terhesség és gyufát ittak, főbe lőtték magukat vagy kútba esetleg vízbe ölték magukat társadalmi rangtól vagyontól függetlenül.

Csak egy példát véve a világirodalomból: minden idők egyik leghíresebb drámája Shakespeare Rómeó és Júliájában iskolapéldáját láthatjuk két az életének érzékeny szakaszában levő fiatal, környezetük elvárásától menekülve inkább a halált választják a családokkal szembe helyezkedés helyett. Shakespeare még nem tette fel a kérdést, de mi már feltehetjük a 21. században. Mi kellett volna ahhoz, hogy hőseink ne azt az utat válasszák.

Több elfogadás? Tolerancia? Határhúzás? Nyitottság a szülők részéről? Érdekes kérdés? Mit gondoltok?

Magyarország sok mindenben vezető. Mi büszkélkedhetünk a legtöbb Nobel díjassal viszont egy dologban is kiemelkedőek vagyunk évtizedek óta. Lakosság arányosan és kiemelkedő az öngyilkosok száma hazánkban.

Talán az amúgy is melankóliára múltban révedésre, elégedetlenkedésre heves virtusra hajlamos magyar lélek az oka, talán az, hogy szeretjük nem meghallgatni egymást, mert mindig tudjuk a tutit, ha valaki a problémájával hozzánk fordul hajlamosak vagyunk határozottan köntörfalazás nélkül, megmondani a problémájára a helyes megoldást gyakran őt is hibáztatva a kialakult helyzetért. Az értő figyelemmel és empátiával történő meghallgatás helyett ez is lehet talán az oka annak, hogy sokan nem vagy nehezen fordulnak ezért nem is fordulnak segítségért a környezetükhöz és ha meg is teszik nem azt a fajta segítséget kapják amire szükségük van.

Sokan félnek attól segítségkérésnél, hogy úgysem hallgatnák meg őket, hanem csak elmondják mit kellett volna csinálni és mi az, amiben hibáztak. Az amúgy is maga alatt lévő ember még jobban földbe lesz döngölve. Erre jönnek rá a társadalmi elvárások és egy esetlegesen kialakult depressziós állapot, amit akár pszichoterápiával vagy gyógyszerrel meg lehetett volna oldani és jön egy utolsó löket egy tudat beszűkült állapot és máris kész a baj.

A kétségbeesés lavinája maga alá temeti a szerencsétlen embert, aki önértékelése teljes hiányában, félve a társadalmi nyomástól és megítéléstől el sem jut odáig, hogy segítséget kérjen. Aztán már benne van a spirálban és az egyetlen lehetősége az, ha véget vet a dolognak.

Abban a pillanatban nem jut eszébe, kinek fog hiányozni, mit okoz a környezetének azzal, hogy a problema halmazbol ami rászakadt a leggyorsabb kiutat választja. Sokan már az öngyilkosság pillanatában megbánják, de nincs visszaút..

Amit tehetünk, hogy figyeljünk a környezetünkre, hallgassuk meg szeretteinket/barátainkat ne a saját szemüvegünkön keresztül nézzük a helyzetüket, ha hozzánk fordulnak és megtiszteknek azzal, hogy megosztjak a problémáikat. Próbáljuk meglátni, megérezni mit érezhetnek, milyen válságban lehetnek. Ne megoldásokkal és technikai segítséggel próbáljunk hozzájuk közeledni, hanem valós empátiával. Ne hibáztatással a helyzetük miatt, hanem elfogadással.

Ha valaki bajban lelki válságban van küldjük segítőhöz! Ő fog tudni segíteni neki átlépni ezt a nehéz helyzetet.

Segítünk neki IGEN-t mondani az Életre. És nem-et minden másra, ami nyomasztja.

Coach-ként egy életválságban lévő embernél megkeressük, mik azok az elakadások félelmek gondolkodási zsákutcák, amelyek oda vezetnek, hogy nem lát alternatív megoldást a problémára és beszűkül a probléma megoldási készlete.

Megnézzük, milyen félelmek tartják vissza, hogy változást tudjon megvalósítani a problémájában.

Feltérképezzük azt is, mi az amiben nem tud az elakadásban lévő nem-et mondani a környezetének. Mi az a nyomás amit magán érez, ami néha szinte fojtogató. Segítünk neki megtalálni magában a rejtett erőforrásokat, amiket egy nehézség vagy krízis esetén tud alkalmazni a reziliencia kialakítása érdekében. Fogózkodókat igyekszünk közösen találni, amikhez problémák esetén nyúlni tud, hogy megtalálja magában is az erőt és ha úgy is érzi a környezete nem támogatja el tudjon indulni a változás és javulás útján önmaga belső erőforrásaiból kiindulva.

Megtámogatjuk abban is, hogy meglássa a külső erőforrásokat az életében, amit elkeseredett helyzetben az ember sokszor nem lát, hiszen csak a problémára vagy a helyzetre fókuszál és nem veszi észre, hogy vannak emberek vagy dolgok körülötte, amik tudnak segíteni a hangulatát, meg tudnák támogatni a nehéz helyzetben.

Segítjük abban is, hogy szembe tudjon nézni azokkal a tényezőkkel, amiket sokszor krízis helyzetben lévő ember irreálisan felnagyítanak: Pl. Mit fognak szólni? Mi lesz a társadalmi megítélése, ha kiderül, hogy elvesztettem a munkámat, éhen fog halni a családom stb.

Támogatjuk abban, hogy asszertívabb legyen a mindennapokban, tehát tudjon adott esetben nem-et mondani helyzetekben, ne sodródjon ezáltal olyan irányba, ami számára kellemetlen és elviselhetetlen és egy drámai exit-el végződhet.

Tőlünk segítőkent megkapja a maximális odafigyelést, ítélkezés mentességet és toleranciát, amit a környezetéből annyira hiányolt.

Mi nem ítéljük el, nem akarjuk a saját megoldásunkat rákényszeríteni a saját gondolkozási sémainkat ráerőltetni, mert mindenkiben egyénileg van meg a megoldás kulcsa és a mi célunk az, hogy őt ennek a kulcsnak a megtalálásában támogassuk. Minden ember a saját életének a legnagyobb szakértője, mi csak abban segítünk neki, hogy ezt megtalálja.

Az a cél, hogy segítsünk a hozzánk fordulóknak, hogy ne kerüljenek bele ebbe az elkeseredés spirálba.

Hogy igen-t tudjanak mondani az életre és átsegítsük őket a nehéz pillanatokon.

Mert mindig van más megoldás! Segítünk megtalálni!

Mondj IGEN-t az életre!